In het segment van de (hogere) middenklasse spande de BMW 3-reeks sedert jaar en dag de kroon, maar aan die hegemonie lijkt een einde te zijn gekomen met de komst van de Tesla Model 3. Beschikbaar in drie versies (Standard Plus, Long Range en Performance) biedt de nieuwste telg van de Tesla familie voor ieder wat wils. Met het uitbrengen van de Model 3 wilde Tesla de instap naar het elektrisch rijden gevoelig verlagen, mede dankzij zijn prijs. Ik onderzocht met plezier of er daarbij ook aan kwaliteit werd ingeboet.
“TESLA MODEL 3, DE IDEALE INSTAP NAAR ELEKTRISCH RIJDEN?”
TESLA MODEL 3 LANGS DE BUITENKANT
Het zal wellicht niet verbazen dat Tesla met de Model 3 heeft voortgeborduurd op het inmiddels tijdloze design dat ook de Model S siert. De strakke, sportieve lijn werd dan ook doorgetrokken op de Model 3, waarbij de iets hogere daklijn het meest in het oog springende verschil is. De Model S is ruim 28 centimeter langer en 11,5 centimeter breder, maar behoort dan ook tot een hoger segment.
Als we de Model 3 vergelijken met de competitie binnen zijn segment is hij gevoelig breder, wat zich vooral vertaalt in meer zitcomfort achteraan, zowel qua hoofd- als beenruimte. De elektrische motoren (één op elke as in de Long Range variant die we aan de tand voelden) nemen bovendien veel minder plaats in dan een doorsnee dieselmotor, waardoor er vooraan ook nog 150 liter aan bagageruimte bijkomt.
Qua design hebben ze bij Tesla ook niet stilgezeten. De automatische “pop-out” deurklinken werden vervangen door een nieuwe variant die eveneens in het koetswerk verzonken zit. De klink is zodanig ontworpen dat door met de duim op het bredere gedeelte van de klink te duwen, het andere gedeelte naar buiten komt en je de deur kan ontgrendelen. Geheel anders dan een traditionele deurklink – wat voor sommigen misschien maar een klein detail is – maar wel al een indicatie geeft van wat we mogen verwachten binnenin.
Klik hier voor de volledige fotoreportage!
HET INTERIEUR VAN DE TESLA MODEL 3
Met het interieur van de Model S zorgde Tesla al voor een revolutie. Gedaan met de veelvoud aan knoppen die we in sommige wagens terugvinden. Model 3 doet daar nog een schepje bovenop. Het dashboard zoals we dat als automobilist al jaren kennen, is namelijk geïntegreerd in één centraal 15-inch touch screen waarmee alles kan worden bediend, én waar je ook alle nodige informatie kan terugvinden. Regelmatige software updates verbeteren dat touch screen ook continu, door de introductie van nieuwe functies, functionaliteiten en prestaties. Zei ik al dat je er ook Netflix op kan kijken?
Geen klassieke kilometerteller meer zoals we die kennen dus. In plaats daarvan een heel strak minimalistisch design met enkel het stuur en daarachter één grote ventilatiesleuf in plaats van aparte ventilatieroosters. Verder wordt het interieur opgesmukt met een al even strakke middenconsole, die bovendien voor heel veel opbergruimte zorgt. Je mobiele telefoon kan je handig opbergen in een dockingstation dat je bovendien kan afsluiten zodat je je aandacht volledig op de weg kan houden. Last but not least is er het lang uitgestrekte glazen dak, dat je niet alleen extra licht en meer ruimtegevoel, maar bovenal ook een prachtig zicht bezorgt.
HOE RIJDT DE TESLA MODEL 3?
We spraken eerder al over de Tesla Model 3 als betaalbare elektrische auto en de vraag of er hierbij aan kwaliteit wordt ingeboet. Hoewel niet gekozen wordt voor de luchtvering, moet de Model 3 daarom niet per sé onderdoen voor zijn grotere broer. Door de uiterst efficiënte demping is hij immers heel comfortabel en dempt hij de vele oneffenheden van ons Belgische wegennetwerk als geen ander. De schok wordt zeer goed geabsorbeerd, zonder dat je de voeling met de weg verliest.
Hoewel zijn leeggewicht van ruim 1,9 ton in eerste instantie misschien anders doet vermoeden, is het weggedrag van de Tesla Model 3 tijdens het betere bochtenwerk verbazingwekkend subliem te noemen. Voor de gelegenheid zocht ik dan ook enkele van de fijnste B-roads op die ons land rijk is in de verre omgeving van het F1-circuit van Spa-Francorchamps.
Een slimme gewichtsverdeling met een laag zwaartepunt dankzij de batterijen, zorgt ervoor dat het weggedrag te vergelijken valt met dat van de toppers uit het hothatch segment. Verrassend wendbaar haspelt de 346pk sterke Tesla Model 3 Long Range zich door de bochten eens het gaspedaal net dat tikkeltje dieper wordt ingetrapt, iets wat je niet meteen verwacht van een berline met 5 zitplaatsen. Dankzij een perfect afgestemde samenwerking tussen de beide motoren – eentje op elke as – ligt de gripgrens bijzonder hoog waardoor je bij het uitkomen van een bocht het gevoel krijgt dat je als een kanonskogel wordt afgeschoten. Iets wat menig petrolhead wel kan smaken!
Maar ook in de zogeheten “chill” mode is de Tesla bijzonder vlot in het dagdagelijkse verkeer. In deze modus wordt de gasrespons gevoelig verminderd, wat het rijbereik alleen maar ten goede komt. Dankzij de Autopilot functie zijn snelwegkilometers overigens nooit eerder zo aangenaam geweest, zeker na een uitgebreide dagtrip in de Belgische Ardennen. De Tesla superchargers (of de snelladers van de concurrent) zorgen er bovendien voor dat het laden tot een minimum wordt herleid. En voor zij die een kwartiertje wachten te lang vinden, is er nog altijd de geïntegreerde spelmodus of apps als Netflix of YouTube om je bezig te houden.
GREG’S CONCLUSIE OVER DE TESLA MODEL 3
Voor mij persoonlijk vormt de Tesla Model 3, veelzijdig als hij is, dé ideale daily driver. Het weggedrag doet heel sterk denken aan hetgeen ik kan smaken in een auto. Hij is bovendien een stuk comfortabeler dan wat ik gewend ben, zonder daarbij in te moeten boeten aan sportiviteit. Een berline van bijna twee ton die aanvoelt als een hothatch, met acceleraties waar menige supercar jaloers op kan zijn, toverde meer dan eens een glimlach op mijn gezicht …
Mede dankzij de Autopilot is de Tesla Model 3 een meer dan praktische wagen om van punt A naar punt B te rijden. En bovendien weet hij ook te entertainen – zowel tijdens het rijden als tijdens het laden. Tijdens de test maakte ik uitsluitend gebruik van de Superchargers die Tesla op talrijke plaatsen in ons land heeft staan. En het wachten werd tot een minimum beperkt dankzij de massa’s entertainment die de Tesla biedt tijdens het laden.
Wil je de Tesla Model 3 zelf eens uittesten? Klik hier om de mogelijkheden te ontdekken!
Al overtuigd en op zoek naar de beste leasing deal op de markt? Klik hier !
TESLA MODEL 3 INFOFICHE
OVER GREG
Gregory Eyckmans kreeg jaren geleden de autosportmicrobe te pakken, die hem door zijn vader met de paplepel werd ingegeven. Hij was al lange tijd een vaste waarde als fotograaf op circuits in binnen- en buitenland, en sedert 2013 vind je hem ook steevast terug achter het stuur van een racewagen. Ondertussen is hij ook gebeten door elektrisch rijden. In het verleden was hij dan ook vaak terug te vinden in de Tesla Roadster tijdens onze events. Dé ideale persoon dus om voor VitaeMobility de elektrische modellen van morgen aan de tand te voelen.